Posjet institutu Ruđer Bošković

Ljubaznošću Instituta Ruđer Bošković , omogućen je posjet znanstvenom okruženju, članovim/članicama udruge DAR i zainteresiranim učenicima/učenicama.

Institut je najveći hrvatski znanstveno-istraživački centar multidisciplinarnog karaktera. Multidisciplinarnost istraživanja organizirana je unutar 11 zavoda i 4 centra Instituta. Danas u zavodima IRB-a znanstvenici rade na istraživanjima u teorijskoj i eksperimentalnoj fizici, fizici i kemiji materijala, elektronici, fizičkoj kemiji, organskoj kemiji i biokemiji, molekularnoj biologiji i biomedicini te istraživanju mora i okoliša.

Posjet će biti realiziran u ponedjeljak 20.02.2023. od 9 do 12 sati.

Obavezna prijava putem linka: https://forms.gle/c39VKmWVF9q7m9mL7

Na raspolaganju smo za dodatne informacije: udrugadar.hr@gmail.com

ESF i STEM projekti

‘JA RASTEM! – VIŠEGODIŠNJI INTERDISCIPLINARNI STEM PROGRAM INOVATIVNOG POUČAVANJA DAROVITIH OSNOVNOŠKOLACA’

U sklopu projekta ‘Ja raSTEM!’ uspješno je razvijen višegodišnji interdisciplinarni STEM program inovativnog poučavanja darovitih osnovnoškolaca.
Korisnik sredstava i nositelj projekta je Osnovna škola (OŠ) Hugo Kon iz Zagreba, a uz Institut Ruđer Bošković partneri na projektu su: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Gornjogradska gimnazija, udruga ‘Dar’, OŠ Mladost iz Osijeka, OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Senja te OŠ Posavski Bregi. Provedbeno tijelo prve razine je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), dok je provedbeno tijelo druge razine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).

Cilj projekta ‘Ja raSTEM!’ bio je identificirati darovitu djecu osnovnoškolskog uzrasta te ih uključiti u posebno osmišljen i pripremljen program radionica iz STEM područja odnosno matematike, prirode, biologije, kemije i fizike. Povrh toga, u sklopu projekta dodatno su razvijene kompetencije nastavnika te je obogaćen osnovnoškolski program i kurikulum, s naglaskom na darovitu djecu.

Kroz 21 mjesec trajanja projekta testirano čak 766 učenika od 3. do 8. razreda, od čega je darovitost potvrđena kod 12 posto učenika. Uz stručnost, autorsku suradnju i mentorstvo znanstvenika IRB-a razvijeno je 89 radionica u trajanju od 60 sati za učenike svrstane u tri dobne skupine koje su se provodile u osnovnim školama partnerima, kao i za darovitu djecu u udruzi ‘Dar’.

Više o projektu: http://jarastem.hugokon.org/

Vaša udruga DAR