AKTIVNOSTI ZA DAROVITE UČENIKE U NADOLAZEĆOJ SEZONI

Dragi naši članovi i pratitelji, nadamo se da čim prije nastavljamo s već najavljenim sadržajima u sezoni 2020./21. Aktivnosti za darovite učenike čine nam se važnijima nego ikada u ova izazovna vremena. U sklopu projekta Znanstveni boravak popis aktivnosti doista je impresivan.

I da, pokušat ćemo biti optimistični u najavi baš svih aktivnosti i naših vrijednih i važnih partnera.

Aktivnosti za darovite učenike kao dio Znanstvenog boravka uključuju prema inicijalnom planu čak 14 partnera i njihov ambiciozni plan s brojnim radionicama, predavanjima, terenskom nastavom.

Sve to pod sponzorstvom Unicredita bez kojega bi ovakav projekt teško bio ostvariv.

Za početak tu je zagrebački Rudarsko-geološko-naftni fakultet koji u najavi ima održavanje triju radionica, dvaju predavanja te terensku nastavu.

Iskorištavanje geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije, fosilna goriva, obilazak naftnih polja – samo je djelić našeg nadobudnog plana.

Udruga Na putu prema gore pripremila je pak radionice za djecu na temu orijentacije i kretanja u prirodi ili radionice penjanja.

Jako zanimljivo, zar ne?

U prirodnom okruženju djeca će naučiti puno toga; osnove snalaženja na kartama, korištenje kompasa i kartografije na mobitelu, orijentacija pomoću zvukova u prirodi…

Znanstveno inovacijski centar ZICER održat će tri radionice na temu izrade stripa i brošure.

Riječki Centar za poticanje darovitosti planira održati četiri radionice koje će se odvijati u opremljenoj učionici za STEM područje.

Tu je i zadarski Ured za obrazovanje koji nas planira na svojim radionicama upoznati s principima doživljajne pedagogije u prirodoslovnim predmetima.

Učenici će se upoznati i sa specijaliziranim kabinetima i opremom, pokusima i demonstracijom.

Osim toga, planira se i projekt s VR medijskim sadržajem u svrhu turističke promidžbe Zadra.

Centri izvrsnosti iz Varaždina uključeni su u Znanstveni boravak radionicom na kojoj učenici stječu osnovne praktične kompetencije i znanja iz medijske kulture (videoprodukcije i audioprodukcije).

Varaždin će biti uključen i radionicama izrade i programiranja robota te 3D dizajnom i ispisom.

S nama je i GiftedLab Out of Blue i njihova grupa podrške roditeljima za socio-emocionalne potrebe darovite djece.

Na Giftedovim radionicama ojačat ćete roditeljske vještine, razmijeniti iskustva  i isprobati neke nove ‘tehnike’ roditeljstva.

INA, naš stalni dugogodišnji partner, vodi nas u posjet svojim geološkim laboratorijima.

Tu su i Logos učiteljice koje će održati radionice kojima će djeci pokazati kako lakše savladati školsko gradivo.

Ne smijemo zaboraviti ni psihološke radionice Sanje Režek, prof.psihologije, na kojima će se educirati roditelji i učitelji.

Udruga Mađara Brač priprema radionice pod nazivom Zlatni rez dok nas tvrtka Infobip očekuje s programom Infobip Sparks kojim promiču STEM znanja.

I za sam kraj ovog dugačkog popisa naših partnera spomenimo i tvrtku Poslovna inteligencija koja će naše članove ugostiti u svojim prostorima te organizirati i predavanje, dok će Renzulli Learning dati pristup svojoj platformi za čak 50 učenika.

Itekako smo svjesni da naš impresivni plan aktivnosti ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Pomno pratimo odluke Stožera tako da će i sve radionice i predavanja biti organizirana u skladu s aktualnim mjerama.

Dio predavanja zasigurno će prijeći i u online sferu o čemu ćemo vas također obavijestiti na vrijeme.

U ovim izazovnim vremenima važno je podržati darovite, važno je organizirati aktivnosti za darovite učenike.

Upravo to je naša misija i vizija. Pratite nas sa ‘svježim’ vijestima i informacijama o pojedinom programu Znanstvenog boravka.

Za sva pitanja pišite nam i na udrugadar.hr@gmail.com.